Mi a 2014-2020-as EU-s pályázati rendszer legnagyobb ígérete a vállalkozások számára? A tervezhetőség. Az első pályázati kiírások tapasztalata ezt az ígéretet erősítette meg. Az előttünk álló 7 éves időszakban a vállalkozások számára a korábbi források két és félszerese lesz elérhető, ezzel jelentősen bővülnek a fejlesztési lehetőségek.

Ekkora mennyiségű forrás esetében mind az állam, mind a vállalkozások számára már nem a források kiosztásának versenyeztetése, hanem azok tervszerű és hatékony felhasználása jelenti a kihívást. Ennek megfelelően az új támogatási rendszerben 150 millió forint összegig a vállalkozások automatikusan támogatást nyernek, amennyiben megfelelnek az előre meghirdetett feltételeknek. Új elem az ágazati fókusz meghatározása, azaz egy-egy támogatási lehetőségre csak megadott tevékenységet végző vállalkozások pályázhatnak.
Fontos, hogy eszközbeszerzés esetén három darab ajánlat csatolása szükséges, építési beruházás esetében pedig csatolni kell a jogerős építési engedélyt.

Mi következik a fentiekből?
Előre meghatározhatóvá válik, hogy ki, milyen tevékenységre és mekkora összegben nyerhet majd támogatást. A feltételek ismeretében tehát előre tervezhető egy-egy vállalkozás fejlesztése. A kiíró is ezt várja el a pályázóktól, ezért kell jogerős építési engedélyt csatolni már a benyújtáskor, ezért van, hogy a jövőben a projekt megvalósításának késedelmét már sokkal szigorúbban kezeli a támogató szervezet.

A tervezhetőség ígérete tehát a tervezettségre vonatkozó elvárással párosul, ami a támogatási rendszerben a pályázati forrás elnyeréséről áthelyezi a hangsúlyt a projektek megfelelő előkészítésére és azok tervszerű megvalósítására.

Érdemes elkezdeni tervezni!